KAS ERİMESİ HASTALIĞI

Dünyada insanların karşılaştığı birçok hastalık vardır bu hastalıkların bazıları tedavi edilebilirken bazı hastalıkların tıbben tedavisi mümkün olmadığı için insanlar hayatlarını bu hastalıkla geçirmek zorunda kalırlar. Gelin bu hastalıklardan birtanesi olan kas erimesi hastalığını beraberce inceleyelim.

Kas Erimesi Hastalığı Nedir?

Kas erimesi hastalığı, genetik bir hastalıktır. Günümüz araştırma sonuçları kadınların bu hastalıkta taşıyıcı olma özelliği gösterdiğini söylemektedir. Dünyanın farklı farklı bir çok ülkesinde kas hastalığı ile mücadele eden binlerce insan vardır.

Kas Erimesi Hastalığı Türleri Var Mıdır?

Kas erimesi hastalığının tıp literatüründe tespit edilen çok sayıda türü vardır. Hastalığın türlerinin gösterdiği belirtiler ve hastalığın seyirleri birbirine çok yakın olduğu için teşhis için genellikle biyopsi ile sonuç elde etme tercih edilir. Kas hastalığı çeşitli nedenlerle hastaneye gidildiğinde kan değerlerindeki CK değerlerinin aşırı yüksek çıkması, çocuklardaki yürüme zayıflığı, yürüdükten sonra sıklıkla düşme ve merdiven çıkarken zorlanma gibi belirtiler göstermektedir. Kas erimesi hastalığının tıp literatüründeki isimleriyle anlatmak yerine herkesin anlayabileceği bir sınıflandırma ile izah etmeye çalışalım.

Ağır Seyreden Kas Hastalıkları

Kas hastaları içerisinde en şanslı grup olarak nitelendireceğimiz hastalık mensuplarıdır. Bu türdeki hastaların kimisi küçük yaşlarda bu hastalığa yakalansa da hastalığın seyri oldukça yavaş ilerler. Hastalığın seyrinin yavaş olması sebebiyle kişi kendi ihtiyaçlarını kendi başına karşılayabilir. Günlük yaşantısının kalitesini uzun yıllar sürdürebilirler. Kimi hastaların tüm vücut kasları hastalıktan etkilenirken, bazı hastaların etkileşimi farklı olabilmektedir. Örneğin: bacak kaslarının zayıflaması. Bu gruptaki hastaların kimi on, kimisi yirmi kimisi elli yaşlarında bu hastalığa yakalanabilmektedirler. Genellikle bu hastalar yürüme yeteneklerini hiçbir azman kaybetmezler.

Orta Hızda Seyreden Kas Hastalıkları

Kas hastalığı içerisinde zorlu bir hayat yaşamakta olan kişilerdir. Küçük yaşlarda (dört beş gibi) hastalık etkilerini göstermeye başlar. Bacak kasları günden güne erimesini sürdürür. Bu hastalar, diğer çocuklar gibi yürümeyi öğrenir. Belli bir süre yürüdükten sonra ayak parmakları üzerinde yürümeye bel kısmını da geriye doğru atarak yürürler. Gün içerisinde birden fazla yere düşerler. 11 ile 15 yaş arasında yürüyemez olurlar ve tekerlekli sandalye kullanırlar. Hastalık kol kaslarını da etkilediği için manuel tekerlekli, sandalye yerine akülü tekerlekli sandalye kullanmak zorunda kalırlar. Hastalığın yürüme dışında kolları hareket ettirmede, yatakta sağa sola dönemeye kadar günlük yaşamın birçok alanında hayat kalitesinin düşmesine neden olur. Bu gruptaki kas hastaları öz bakımları dâhil tüm işlerini kendi başlarına yapamazlar. Anne, baba, kardeş, eş, ya da bakıcıya daima ihtiyaçları olur. Yemek yiyebilme gibi günlük aktivitelerinden bazılarını yapabilirler. Hastalık konuşma fonksiyonuna zarar vermemekte, aklın işleyişine zarar vermemektedir.

Hızlı İlerleyen Kas Hastalıkları

Kas hastalıkları içerisinde en hızlı ilerleyen türler bu grupta yer alır. Hastalık henüz bebekken ortaya çıkmakta bazı hastalara yürüme şansı bile vermemektedir. Tüm vücudu etkileyen hastalık solunum kaslarını da etkilemekte ve hastalar cihaz desteğine ihtiyaç duymaktadırlar. Hasta çok küçük yaşlarda yüzde yüz bakıma muhtaç hale gelmektedirler.

Ortak Özellikler

  • Soğuk iklimlerden rahatsız olur.
  • Solunum kaslarını koruması ve üşütmemeye azami dikkat etmeleri gerekir.
  • Güç kaybı olmakta ama his kaybı olmamaktadır.

 

Yorumlar

Yorum Yaz

Değerlendirme yapınız 1-5 arası!

Bizden haberdar olmak ister misiniz?


Copyright, Her hakkı saklıdır. kahramankazansektor.com | 2020

Iyzico