Günümüzde birçok insanın hayatını felç eden günlük aktivitelerini yapmasını zorlaştıran kronik bir hastalıktır. Boyun fıtığı tedavi edilmesi gereken basite alınmaması gereken bir rahatsızlıktır.
Boyun Fıtığı Nedir?
Boyun fıtığı omurlar arasında diskler bulunur, bu disklerde jele benzer sıvının, diskin şeklini deforme etmesi ya da sıvının dışarı çıkması sonucu oluşan hastalıktır. Disklerin mevcut yapısının değişmesi veyahut jelin disk dışına çıkması, etrafındaki kas ve sinir aksamını sıkıştırır. Organların normal işleyişine mani olur. Bu işlevsellikte hafif ağrı ya da şiddetli ağrı olarak kendisini belli eder. Boyun fıtığının ilerlemesi ve sinir üzerindeki baskının yoğunlaşması kollarda uyuşma, ellerde karıncalanma, ellerde güç kaybı şeklinde kendini gösterir. Boyun fıtığının ilk evrelerinde yapılması gereken tedavi boyun egzersizleridir. Düzenli ve fizyoterapistin yapılmasını önerdiği şekilde uygulandığında hissedilir bir rahatlama oluşacaktır. Egzersizlerden netice alamayanlara ilaçlı tedavi önerilir. Boyun fıtığı tedavisindeegzersiz ilaçla tedaviden sonraki aşama ameliyattır.
Boyun Fıtığının Belirtileri Nelerdir?
Boyun fıtığı sinsi bir rahatsızlıktır. Hiçbir belirti göstermeden yavaş yavaş ilerler. İlk başta çevredeki sinirlere baskı yapmadığı için ilk zamanlarda ağrı olmayacaktır. Boyun fıtığı ilerledikçe hafif ağrılar kendisini göstermeye başlar. Alışveriş malzemelerini taşımak, masa başında çalışmak veya taşıdığımız eşyalar neticesinde boyun ve boyun çevresinde, ağrı, tutulma ve uyuşukluk olarak belirtiler gösterir. Bu belirtiler oluştuğunda vakit kaybetmeden bir doktora gidilmelidir. Disklerin daha fazla deforme olmadan ve çevresine fazla baskı yapmadan zarar vermeden tedbir alınmalıdır. Başlangıç aşamasındaki boyun fıtıklarında en fazla rastlanan belirti boynun tutulması olarak ortaya çıkar. Ağrıları şöyle tarih edebiliriz. Başımızı sağa sola çevirmede güçlük, başı geriye döndürmede zorluk ve bu hareketlerin yapılması esnasında ağrı olarak tarif edilir.
Boyun Fıtığı Teşhisi Nasıl Konulur?
Yukarda belirttiğimiz şikâyetler varsa bir nöroloji ya da fizik tedavi doktoruna gitmeliyiz. Doktora ağrılardan varsa uyuşmalardan ve karıncalanmalardan detaylı bir şekilde bahsetmeliyiz. Fiziksel muayene sonrasında MR çekilecek ve ortaya çıkan tabloya göre değerlendirme yapılacaktır. MR’ın sağlıklı sonuçlar vermesi için çekilmesi sırasında vücudun hareket etmemesi gereklidir. MR, omurgada ki disklerin ne kadar deforme olduğunu, jelin disk dışına ne kadar çıktığının ayrıntısı ile sonuçlarını bize verecektir.
Boyun Fıtığının Nedenleri Nelerdir?
Bazı meslek dalları boyun fıtığının oluşmasına neden olur. Örneğin: Hilti ile devamlı çalışanlarda aşırı titreşim nedeniyle fıtık oluşabilir. Trafik kazaları, düşmeler ve zedelenmelerde boynun zarar görmesi veya ani hareketler boyun fıtığına neden olur.
Boyun Fıtığının Tedavisi Nasıldır?
Yorumlar